Skip to main content

Wat kan ik doen wanneer iemand ernstig ziek is en ik niet op bezoek mag?

Submitted by Liese on Fri, 03/27/2020 - 15:16

 

Een verbindende brug met mensen die ernstig ziek zijn in tijden van Corona.

 

Is iemand uit jouw omgeving ernstig ziek, maar mag je hem of haar nu niet bezoeken?

Dit is hartverscheurend… Het spijt me dat je hier nu door moet…

In dit artikel wil ik graag helpen in de zoektocht naar wat je dan kan doen. Ik verzamel een aantal ideeën, mogelijkheden om toch in contact te blijven.

Neem bij het lezen de persoon waar je bezorgd om bent in gedachten: wie is hij, wat doet hij graag, hoe zijn jullie in het algemeen verbonden? Met dit in je hart, kan je kijken naar wat voor jou en jullie past.

Corona social distancing
Ik kijk vooral naar mensen die zo ernstig ziek zijn dat de angst bestaat dat ze niet meer lang gaan leven, maar het kan veel breder toegepast worden.

Sommige manieren om contact te houden kunnen makkelijker toegepast worden in de ene setting dan in de andere. Je kan de plaats waar de persoon verblijft, contacteren om te vragen wat er mogelijk is. Vraag ook even na welke voorzorgen je moet nemen om besmettingsgevaar te voorkomen.

 

 

Hoe kan je contact houden met de persoon die ziek is?

Bij sommigen kan je contact houden via videobellen, zoals via skype, whatsapp, facetime, of via een telefoongesprek.

Als dit mogelijk is, kan het fijn zijn om zo contact met (de omgeving van) persoon op te nemen. Ook wanneer hij of zij zo ziek is dat hij niet meer kan praten, of dat hij in coma ligt. Dan nog kan het heel ondersteunend zijn om hem te kunnen zien en nog wat tegen hem te kunnen zeggen, en voor hem: om jou nog te kunnen horen.

KindertekeningAls je dat wilt, kan je op voorhand bedenken wat je zou willen zeggen. Misschien dat je hem mist, dat je van hem houdt? Of misschien wil je nog een boodschap meegeven, om vergiffenis vragen, of dat geven, iets grappigs vertellen, iets over of van de kinderen delen,…?

Hetzelfde met kaartjes of briefjes sturen: dit kan een mooie manier tot verbinding zijn. Ook wanneer de persoon ze zelf niet meer kan lezen. Misschien kan de verpleging het voorlezen? Of kan het naast zijn bed gezet worden, of onder zijn kussen gelegd?

Als iemand zo ernstig ziek is, dat hij of zij gaat sterven, kan eventueel gevraagd worden aan de begeleiders of het mogelijk is om een videolink te maken waardoor de familie vanop afstand bij hem of haar kan waken, of dat dit telefonisch kan…

 

 

Ben je bezorgd over eenzaamheid?

Velen vinden het moeilijk om te weten dat de persoon daar helemaal alleen ligt… en willen graag iets doen om die persoon zich minder alleen te laten voelen. Wat zou je dan kunnen doen? Wat denk je dat bij die persoon zou passen?

Zou het fijn zijn om een knuffel af te geven die bij die persoon gelegd kan worden? Of een kledingstuk van jou? Zou bepaalde muziek troostend kunnen zijn? Of bloemetjes? (Kinder)tekeningen ophangen aan de muur? Iets knutselen om er te zetten? Een geurtje verspreiden (parfum, aftershave, zeep, …)? Of de was doen met een lekker geurtje, als dat mag? (vraag even na of de persoon tegen sterke geuren kan op dit moment, want onze reukzin kan soms verdwijnen maar soms ook versterkt worden bij ziekte) Is er iets uit de vertrouwde omgeving van de persoon wat je er zou kunnen zetten?Foto's

Zou je foto’s kunnen opsturen (of doorsturen) van jezelf en van anderen die belangrijk zijn voor hem of haar? Of een videoboodschap?

Sommigen houden contact door iets dubbel te leggen: door een voorwerp op de kamer of in het bed van hun persoon te laten leggen, en hetzelfde voorwerp bij zich te houden. Je hebt dan hetzelfde voorwerp bij jou, als dat jouw persoon bij hem of haar heeft. Dit kan een knuffel zijn, of een steen, een beeldje, een kussensloop, een juweeltje, een T-shirt, … Op een symbolische manier kan dit heel verbindend werken. Voor nu en misschien ook voor later. Een symbolische brug, zou je kunnen zeggen.

Hierbij passend: het kan ook verbindend zijn om een (zelf samengestelde) playlist op Spotify te delen.

 

 

Hoe kan je voor jezelf in verbinding blijven?

Het is belangrijk dat jij zelf de verbinding blijft voelen met de persoon die ziek is. Een aantal van de eerdere voorbeelden helpen hierbij. Daarnaast kan je thuis bepaalde zaken doen. Door bijvoorbeeld muziek op te zetten die hij of zij graag hoort, foto’s te kijken, over hem of haar te praten, in jouw hoofd of luidop gesprekken met hem of haar te voeren, … Als je dat wilt, kan je hem of haar laten weten dat je dit doet.

Dekentje

Sommigen willen graag iets van hun geliefde hebben, of iets wat hij of zij aangeraakt heeft. Dat kan een voorwerp zijn dat van hem is. Of je kan een (klein) steentje, stofje of iets anders onder het kussen van de persoon laat leggen, of hem dit even laat vasthouden (dat kan ook met behulp van de hulpverleners). Daar kan enorm veel betekenis in zitten wanneer je deze steen daarna zelf terug kan hebben.

 

 

 

Wat kan jij doen?

Niets van wat we momenteel kunnen doen is hetzelfde als bij de persoon aan het bed zitten, hem of haar vastnemen, hem rechtstreeks dingen kunnen zeggen of vragen, … Dus het is belangrijk dat we naar andere manieren zoeken om zoveel mogelijk in contact te blijven. Dit is goed voor hen, en voor ons.

Wat kan jij doen: om in contact te blijven met de persoon, hem of haar te beschermen tegen eenzaamheid en zelf de verbinding te blijven voelen?Hart

Neem je tijd om dat te bekijken. Zet je even neer. Haal de persoon in jouw hart: wie hij of zij is, hoe jullie zijn. En kijk naar wat jij belangrijk vindt in contact met hem of haar, wat je belangrijk vindt om mee te geven, wat je zelf nodig hebt,….

Zoek dan op welke manier je jullie contact nu zou kunnen vormgeven. Vraag hiervoor gerust hulp van de mensen rondom je. Dit moet je niet alleen doen… Soms komen er mooie ideeën naar boven door in gesprek te gaan met anderen.

Als je jouw manier vindt om in contact te blijven, en je dat graag wilt delen, mag je me altijd je ervaringen doorsturen (liese@ikengij.be). Ik kan dat dan mee in de tekst opnemen, en misschien kunnen we zo samen weer anderen helpen. 

Als je even samen wilt nadenken over wat je zou kunnen doen om in verbinding te blijven, mag je me ook contacteren. Misschien vinden we samen iets wat bij jou of jullie past.

In deze zware tijd, wil ik je heel veel liefs opsturen ... 


Veel liefs,

Liese Vijfeijken

Psycholoog en rouwtherapeut bij ikengij.be

 

Als je graag meer uitleg wilt over hoe kinderen te ondersteunen bij een overlijden in deze periode: collega's Lies Scaut en Riet Fiddelaers schreven hierover. Zie www.dewegwijzer.org. Hier vind je ook een artikel over waardig afscheid nemen vanop afstand.

Categorie
Tags

© 2021 ik en gij - Paalsteenstraat 159, 3500 Hasselt - G: 0473 68 99 93 E: liese@ikengij.be

Website door Convert Media