Waarom een praktijk over rouw en verlies?
Als hulpverlener kwam ik, vanuit verschillende hoeken, met dit thema in aanraking. Ik kwam veel mensen tegen die hiermee worstelden.
Daarnaast raakte rouw mij ook persoonlijk. Een aantal verlieservaringen hebben mijn leven mee gekleurd, met als belangrijkste verlies dat van mijn vader toen ik 16 was.
Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, merkte ik dat het soms moeilijk is voor rouwenden om de juiste hulp te vinden. Ook bestaan er nog veel misvattingen over rouw, zowel bij mensen die rouwen als bij hulpverleners, wat het rouwen soms bemoeilijkt.
Daarom specialiseer ik me in dit thema. Ik wil mensen ondersteunen bij hun rouwproces en ook de hulpverleners en andere geïnteresseerden hierover vormen.
Mijn bijkomende focus ligt op verlaat verdriet, bij volwassenen die jong een ouder verloren. Hiervoor is Titia Liese uit Nederland mijn mentor.
Waarom ‘ik en gij’ als naam?
Alle werkelijke leven is ontmoeting
Ik ontleen de naam van mijn praktijk aan Martin Buber. Zijn bekendste werk “Ik en gij”, waarin hij zijn dialogische visie uitwerkt, is een inspiratiebron voor mijn praktijk. Hij spreekt over de authentieke ontmoeting tussen personen, waarbij oprecht oog is voor elkaar.
Ik heb geen leer, ik voer een gesprek
Wanneer ik in gesprek ben, kijk ik naar de persoon die bij mij zit, met zijn eigen persoonlijkheid, verleden, kenmerken, verlangens, noden, …
Natuurlijk hou ik de theorie omtrent psychologie en rouw in mijn achterhoofd maar met aandacht voor de individualiteit, de bijzonderheid van de persoon en het moment.